HTML

MH.

Tulajdonképpen a blog mint müfaj magyarországi meghonosodása óta élek ezzel a média lehetőséggel. Egyik fő célom talán a virtuális ismerkedés lett volna, a gondolat és eszmecsre szintjén. Nem utolsó sorban saját és számomra fontos vélemények, nézetek közlése, pszichoterápiás grafománia, palackposta funkció. Helyzetemél fogva az utóbbi időben hasznos skandináv élettapasztalatok közlésébe bocsátkoztam. Ezeket a tapasztalataimat, megfigyeléseimet első sorban északi országokba pájázó orvosok okulására szántam de a leirt élethelyzetek mindenknek adhatnak izelitőt a svédországi és norvégiai hétköznapokból. Blogomat a "Medicus Hungaricus" -t eddig a Blogtéren vezettem de a Gépház áldásos tevékenysége következtében eltünt. Ezért az arra érdemes irásokat melyeket máshol tároltam ezen a felületen szeretném ismét megjeleniteni. Üdvözlettel Tünde

Friss topikok

Linkblog

GUANÓ

2008.11.25. 16:26 Tundi

 

Segédanyag pályázóknak
Az elmúlt héten a svéd sajtó napokon keresztül taglalta, hogy a külföldről behozott orvosok nem tudnak jól svédül, félrekezelik a betegeket és züllesztik az egészségügy állapotát. Majd egyre enyhébb hangvétellel tértek vissza a témára majd elhalt. Akkor azt kérdeztük, hogy vajon mi van a dolgok mögött. Jó vicc, semmi új a nap alatt. Csak a szokásos szakma kontra politika játszma melyben a leg egyszerűbben kijátszható kártya a külföldiek nyelvi problémája.
Ezzel egy időben újabb orvos toborzási hullám fut végig Magyarországon. Érti ezt valaki? Természetesen ez is a bohózat része. Másrészről szakemberek akut importjára szoruló országok nem is szokták egzotikus kis nyelveiket követelni hanem hálásan elfogadják világnyelvek használatát. Vagy mégsem?
Alapvető probléma, hogy a nyelvtudást összemossák a kompetenciával ugyan úgy mint a
munkavállalást a bevándorlással.
Ha tömören akarom jellemezni az egészségügy állapotát akkor leg találóbb hasonlat a guanó mely hasznos a maga módján, a kalózok kincseit is rejtheti de alapvetően rétegesen megkövült szar.
Jó tudni, hogy kimondottan csak hiány szakmákban alkalmaznak külföldit de azért ne élj vissza a szerencséddel mert hiány ide vagy oda ha nem tudsz alkalmazkodni kiutálnak. Alkalmazkodni viszont nem könnyű mert minden sajátos, különös, szokatlan, egyedi és mindent sokkal jobban tudnak.
Svédország tipikusan az a hely ahol szép lehetsz de okos nem.
Addig jó ameddig sajnálnak mert ha már nem sajnálnak akkor irigyelnek.
Minél tovább élsz ebben az országban annál frusztráltabb és magányosabb leszel.
A siker kulcsa, élj egyszerűen és játszd meg a hülyét, véletlenül se próbálj jobb, gyorsabb, ügyesebb lenni mint a környezeted mert ez ellentétes a társadalmi filozófiával.
A világért se túlórázz és semmi olyan nem illik elvégezni amiért nem fizetnek.
Kövesd a kötelező viselkedési mintákat, hagyd tárva a dolgozószobád ajtaját, uzsonnázz, kávézz „fika” pontos időben a többiekkel.
A magyar fikázásra a svéd azt mondja, hogy „mobbing” és az bűncselekmény.
A svéd „fika” magyarul tízórai vagy uzsonna, a munkahelyi szociális kontaktusok része, kötelező.
Véletlenül se használj illatos kozmetikumokat vagy isten őrizz parfümöt mert mindig akad egy „allergiás” aki szóvá teszi, netán le barmit.
UI. ha azt látod, hogy a svéd a körforgalomban balra indexel, nem azt jelenti, hogy fel akar hajtani a rondellára …
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogesegyenaram.blog.hu/api/trackback/id/tr59788015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása